23 juli 2020

Stad Gorinchem: Scholen Stichting CVO-AV: ‘Bedankt!’

Flexibiliteit. Dat was de afgelopen maanden het toverwoord voor alle scholen. Ook voor de negen scholen voor voortgezet onderwijs van Stichting CVO-AV in Gorinchem, Sleeuwijk, Leerdam en Hardinxveld-Giessendam. De stichting zet dan ook álle medewerkers, zo’n 600 in totaal, in het zonnetje.

Door Tim Hartman

Halve klassen, ochtendgroepjes, middaggroepjes, examens die niet doorgingen, digitale lessen, broertjes en zusjes die lessen verstoorden, huisdieren in beeld: les geven was de afgelopen maanden een uitdaging met hoofdletter U. ,,En nu komt het spannendste”, zegt Angeline Gelderblom, administratief medewerkster op de Schans in Sleeuwijk. ,,Hoe hebben de kinderen het vanuit huis gedaan?”
Dion Groenewegen, wiskundedocent op diezelfde school knikt. ,,Voor sommigen waren de thuislessen juist geweldig: minder prikkels, beter opletten. Maar er zijn er ook waarvan bleek dat ze toch een achterstand hebben opgelopen. Daar gaan we natuurlijk alles aan doen, ook volgend schooljaar, om dat op te lossen.

Monique Branderhorst, directeur HR, is blij dat de school – net als de andere scholen van Stichting CVO-AV – razendsnel kon schakelen en personeel én elke leerling, indien nodig, van een laptop kon voorzien. ,,Niet iedereen heeft de ICT-middelen. Bijvoorbeeld omdat er één laptop is en er drie schoolgaande kinderen binnen een gezin zijn. Gelukkig hebben we dat snel kunnen regelen, waardoor iedereen mee kon blijven doen. Al komt het dan natuurlijk aan op discipline, haha! Sommige ouders werkten ook thuis, maar hoe goed volgen kinderen nog hun lessen als de ouders tóch buiten huis werken?”

Hoe was de afgelopen periode voor jullie zelf?
,,Ik heb nog geen kinderen en ben redelijk behendig met ICT dus voor mij ging het best goed, maar andere collega’s moesten soms én les geven én als vader of moeder hun eigen kinderen begeleiden”, vertelt Dion.
Angeline vult aan: ,,Ik ben veel bezig geweest met roosters en het goed afhandelen van de examens. Steeds hadden we het staan en veranderden de regels weer. Maar ik denk dat we het goed geregeld hebben. We hebben 100 procent geslaagden op de Schans!”
Dion: ,,Dat was natuurlijk wel jammer”, verwijst hij naar zijn examenleerlingen. ,,Je werkt jarenlang met leerlingen naar het examen toe en dat loopt ineens af met een sisser. Ze zijn geslaagd, maar hebben geen sportdag, geen examenfeestje, geen examenreisje naar Disneyland. Ineens is het: we zijn geslaagd, doei!”
Monique knikt: ,,Zoals mijn dochter het zei: ik had vet minder stress, maar ook vet minder lol. Dat is denk ik heel goed samengevat.”

Bijzonder, zo mag het schooljaar met een understatement benoemd worden. ,,We hebben veel geleerd en een groot beroep gedaan op de flexibiliteit en inzet van iedereen. We hebben het toch maar voor elkaar gekregen met z’n allen en daar zijn we héél trots op. Dat willen we ook graag waarderen in woord en gebaar”, vertelt Monique. ,,Iedere medewerker krijgt een kaart met dankwoorden van bestuur en directeuren en een bon ter waarde van 50 euro, die besteed kan worden bij lokale ondernemers in de regio van onze scholen. De ondernemers hebben het ook zwaar gehad. Het was hartverwarmend om het enthousiasme van de ondernemers te merken toen we met dit idee kwamen. Onze medewerkers kunnen iets leuks voor zichzelf kopen en daarmee steunen we óók de lokale ondernemers. Een mooie start van de vakantie!”

Zie www.cvo-av.nl voor meer informatie over Stichting CVO-AV.

Zie het bericht op de site van Stad Gorinchem.