Klein, knus en gezellig

Na mijn hbo-studie Nederlands in 2007 ben ik blijven ‘plakken’ op Calvijn. Mijn carrière begon als jonge - en soms ook naïeve - docente die zich door de lessen heen worstelde. Ik ben gelukkig nooit afgeknapt op het onderwijs en dat komt door Calvijn!

Calvijn is namelijk een kleine en knusse school: zonder meer ‘ons-kent-ons’. Iedereen kent elkaar en je zult er nooit verdwalen. Als je het even niet ziet zitten, is er altijd wel iemand die tijd voor je vrijmaakt. Door de kleinschaligheid hebben we een hecht team waar iedereen elkaar spreekt en kent. Van de administratie tot het LMT (locatie managementteam): ik loop elke dag wel ergens binnen voor een gezellig praatje (bij de administratie hebben ze trouwens een grote pot dropjes staan voor de lekkere trek 😉).

De sectie Nederlands met wie ik werk, is klein, maar samenwerken staat hoog in het vaandel. Materiaal wordt uitgewisseld en taken evenredig verdeeld. Minstens twee keer per jaar organiseren we één van onze welbefaamde sectie-uitjes, omdat we ook op persoonlijk vlak een klik hebben.

Sinds een aantal jaar biedt Calvijn samen met Gilde Vakcollege Techniek en Lyceum Oudehoven de techniekhavo aan. Nederlands is voor de techniekhavo-leerlingen niet hun meest favoriete vak, maar het is leuk om te zien dat deze voornamelijk jongens een heel andere kijk op de wereld hebben. Je kunt urenlang discussiëren over het elektriciteitsnetwerk dat overspoeld wordt door elektrische auto’s en je wordt bedolven onder presentaties over de meest nieuwe technische ontwikkelingen.

Binnen Stichting CVO-AV hebben we op verschillende gebieden nauw contact met elkaar. Naast het leraarschap ben ik ook dyslexiecoach. Twee keer per jaar is er een grote intervisiebijeenkomst waar we nieuwe ideeën uitwisselen en struikelblokken bespreken. Bij die bijeenkomst zitten ook scholen die geen onderdeel zijn van Stichting CVO-AV.

Daarnaast overleggen Calvijn, het Gilde en het Lyceum met elkaar om de aansluiting tussen deze scholen beter te laten verlopen. Aangezien wij samen met het Gilde alleen de onderbouw havo/vwo verzorgen, stromen de leerlingen vaak door naar het Lyceum voor de Tweede Fase.

Ik ben trots op Calvijn, omdat we samen proberen te ontdekken wat bij ons past en niet zomaar nieuwe snufjes willen invoeren. Daar staat de slogan voor mij ook wel centraal: ontdek je kracht! We gaan niet alleen voor de mooiste eindexamenresultaten, maar we proberen ook verder te kijken.
PS Op het moment van schrijven zit ik thuis wegens de coronacrisis. Wat mis ik de school en mijn collega’s! Via Whatsapp – er is een heuze Lieve-Calvijncollega-groepsapp – en Teams houd ik contact met het team en de leerling. Het zal een feestje zijn als we elkaar weer mogen ontmoeten!